Ammattiopisto Live

Opastuskonseptin suunnittelu ja jalkautus

Uusi opastus Leppävaaraan

Live on ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus. Leppävaaran uusi toimipiste on todella upea, tasokas sekä sisältää huiman määrän erilaisia palveluita ja näin myös mahdollisuuksia opiskelijoilleen. Käyttäjäkunta on hyvin monipuolinen. Opastuksen kannalta oli tärkeä ymmärtää, että osalla käyttäjistä on rajoitteita. Näkö-, kuulo-, liike- tai kielirajoitteita. Rajoitteista johtuen, useilla on saattajia. Sanomattakin oli selvää, että opastuksen tuli toimia kaikille. Eri tarpeita edustaville opiskelijoille sekä tutuille tai ensimmäistä kertaa vieraileville saattajille.

Konseptin kehittäminen

Opastuskonseptia lähdettiin kehittämään palvelumuotoilullisin keinoin. Järjestettiin workshopeja sisäisien osaajien kanssa. Asetettiin yhdessä projektille tavoitteita, jotka tuli saavuttaa. Huomioitiin oppilaitoksen koko palvelupolku saapumisesta sisälle, ylimpään (tai alimpaan kerrokseen) ja lopulta kotimatkalle turvallisesti. Opastuksella nostettiin esiin myös opiston mieletön valikoima. Niin palveluina kuin tiloina. Unohtamatta opiskelijoiden osaamista tai harjoittelun muodossa esiintyviä palveluita.

Avaimet käteen

Opastuskonsepti toteutettiin avaimet käteen periaatteella. Opastuskonseptille piirrettiin omat ikonit, jotka testattiin käyttäjillä. Samoin testattiin opasteiden koot, värit ja muu sisältö. Jalkautuksen jälkeen opastuskonseptin toimivuus tutkittiin ja käyttäjätyytyväisyys mitattiin tuloksekkaasti.